Kam efektívne odložiť železnú rezervu?

Dôležitosť železnej rezervy nemožno podceniť. Je preto rozhodujúce vybrať správne miesto na jej uloženie. Ktorý finančný produkt alebo nástroj zvoliť? V tomto článku preskúmame rôzne možnosti a kritériá, ktoré je potrebné zohľadniť.



Kritériá pri výbere miesta na uloženie železnej rezervy

Základnými kritériami je bezpečnosť, likvidita a schopnosť dosiahnuť zhodnotenie. Pri bezpečnosti sa zameriavame najmä na schopnosť finančných produktov ochrániť kapitál pred stratou hodnoty alebo pred rizikami súvisiacimi s výkyvmi na finančných trhoch. Zároveň nás zaujíma to, či sú prostriedky chránené Fondom ochrany vkladov alebo Garančným fondom investícií. Pri likvidite sa sústreďujeme najmä na to, ako rýchlo je možné disponovať finančnými prostriedkami v momente, keď  ich potrebujeme. Schopnosť dosiahnuť zhodnotenie je rovnako dôležité kritérium. Umožňuje zvýšiť hodnotu uložených finančných prostriedkov, a zároveň ich chrániť pred infláciou tzn. udržať reálnu hodnotu finančných prostriedkov v čase. Pri výbere miesta pre uloženie železnej rezervy je preto potrebné dosiahnuť  optimálny kompromis medzi bezpečnosťou, likviditou a potenciálnym výnosom. Okrem toho je dôležité zvážiť všetky poplatky a daňové aspekty tak, aby sa minimalizovala daňová záťaž a zvýšila celková efektivita. Pozrime sa spoločne na to, do akej miery konkrétne finančné produkty a nástroje spĺňajú uvedené kritériá.

Bankové účty

Bežný bankový účet je najtradičnejším miestom na udržiavanie rezervy. Je bezpečný, chránený Fondom ochrany vkladov a poskytuje ľahký prístup k peniazom v prípade potreby. Nevýhodou sú poplatky za vedenie účtu a najmä nulové úrokové sadzby, ktoré nedokážu prostriedky zhodnotiť ani ich ochrániť proti inflácii. 5000 EUR po 10 rokoch pri priemernej medziročnej inflácii 5% bude mať kúpnu silu len 2993,68 EUR. Bežný účet v banke tak nie je vhodným miestom pre železnú rezervu.

Sporiace účty

Sporiace účty sú bezpečné, likvidné a v porovnaní s bežnými účtami ponúkajú aj určitú mieru zhodnotenia. Avšak úrokové sadzby sú nízke a nedokážu dostatočne navýšiť ani ochrániť hodnotu finančných prostriedkov proti inflácii. Banky zároveň pri väčšine sporiacich produktov môžu sadzbu úrokov kedykoľvek zmeniť. Úroky sa zdaňujú zrážkovou daňou vo výške 19 %. Okrem toho sa môžeme stretnúť aj s rôznymi dodatočnými a nie vždy výhodnými podmienkami. Napríklad s obmedzením výberu za cenu vyššej úrokovej sadzby alebo s tým, že zvýhodnená sadzba trvá len určitú dobu. Sporiaci účet tak nie je ideálnym miestom pre železnú rezervu. Má zmysel v prípade, ak ešte len začínate s tvorbou rezervy, a vzhľadom na vašu toleranciu k riziku máte dôvod držať hotovosť ako poistku. V tomto prípade zvoľte sporiaci účet, ktorý väčšina bánk ponúka k bežnému účtu zdarma. Na sporiacom účte si ponechajte sumu maximálne 3 mesačných výdavkov. Zvyšnú rezervu vytvárajte investovaním. To umožní jej zhodnotenie a ochranu pred infláciou.

Termínované vklady

Nie sú vhodnou voľbou. Sú síce bezpečné ale nie sú likvidné. Peniaze sú na termínovanom vklade viazané na určitý čas a disponovať s nimi môžete až po skončení viazanosti. Ak by ste potrebovali peniaze skôr, je to možné len za poplatok alebo pokutu za nedodržanie lehoty viazanosti. Zhodnocovanie peňazí rovnako nie je výhodné, nakoľko úročenie závisí od lehoty viazanosti a výšky vloženej sumy. Úroky sú pevne stanovené, nereflektujú stav trhu a nie vždy sa zohľadňuje princíp zloženého úročenia. Úroky sú predmetom dane 19%. 

Investičné nástroje – ETF fondy

ETF fondy dokážu efektívne skĺbiť požiadavku bezpečnosti, likvidity a zhodnotenia. ETF je fond obchodovaný na burze, ktorý funguje na podobných princípoch ako klasický podielový fond. Ide spravidla o indexové fondy, ktoré sledujú vybraný index a investujú v rovnakom pomere a do rovnakých cenných papierov, z ktorých je index zložený. Tým dosahujú podobný výnos ako sledovaný index vrátane vzostupov a poklesov hodnoty daného indexu. Kritérium bezpečnosti ETF fondy spĺňajú tým, že ich portfólio je diverzifikované do rôznych tried aktív, spoločností, odvetví či geografických oblastí. V prípade výkyvov na finančných trhoch sa tým minimalizuje riziko straty hodnoty investovaných prostriedkov. Vďaka obchodovaniu na burze sú zároveň flexibilné a dostatočne likvidné. Ak sa rozhodnete predať svoje podiely, prostriedky sú vám pripísané na účet rádovo v dňoch (podľa služby a obchodníka s cennými papiermi, ktorého využívate). Vo vzťahu ku schopnosti dosiahnuť zhodnotenie sú ETF v bezkonkurenčnej výhode. Bankové produkty síce poskytujú istotu likvidity a relatívnu bezpečnosť, ale ich úrokové sadzby sú extrémne nízke. ETF fondy dosahujú nie len vyššie dlhodobé ale aj krátkodobé zhodnotenie. Investovanie so sebou samozrejme nesie riziká. A preto výber konkrétnych ETF musí zodpovedať individuálnym finančným cieľom, investičnému horizontu a tolerancii k riziku každého jednotlivca. ETF fondy v tomto smere poskytujú značnú flexibilitu. Napríklad, ak by sme hľadali pre železnú rezervu konzervatívnejšie riešenia na krátkodobý horizont (2 – 5 rokov) tak vieme využiť v adekvátnom pomere ETF fondy zamerané na dlhopisy, peňažné trhy, komodity či globálne akciové indexy s nízkou volatilitou. Tým sa dá dosiahnuť rovnováha medzi bezpečnosťou a potenciálnym výnosom. Keď k tomu pridáme nízke správne poplatky, efekt zloženého úročenia a oslobodenie výnosov od 19% dane po splnení ročného časového testu, tak v prípade ETF fondov ide o jeden z najefektívnejších spôsobov tvorby, udržiavania a zhodnocovania železnej rezervy.

Mgr. Branislav Hudec, redakcia



Pre porovnanie zhodnotenia a tvorby železnej rezervy pomocou bežného účtu, sporiaceho účtu a prostredníctvom investičného riešenia využite našu online kalkulačku. Ak Vás téma železnej rezervy oslovila, kontaktujte nás. Preskúmajte ďalšie investičné ciele