Železná rezerva a jej význam pre zdravie osobných financií.

Železná rezerva, označovaná aj ako krátkodobá finančná rezerva, predstavuje základný nástroj pre zabezpečenie stability osobných financií. Poďme sa spoločne pozrieť na to, prečo je železná rezerva dôležitá a ako nám môže pomôcť v každodennom živote.

Kontrola nad neočakávanými výdavkami.

Hlavným účelom železnej rezervy je vytvoriť a poskytnúť nám finančné prostriedky na zvládnutie neplánovaných výdavkov. Každý z nás má príjem X a výdavky Y. A ak všetko ide tak, ako má, príjmom X pokryjeme výdavky Y. V tom lepšom prípade dokážeme aj niečo ušetriť. Problém nastane vtedy, ak nám do tohto mechanizmu vstúpi neočakávaný výdavok (dane, nedoplatky na energiách, škodová udalosť na aute, či účet od zubára, ku ktorému ste sa po roku konečne dostali). Ak nemáme “stranou“ odloženú dostatočnú finančnú rezervu tak sme na dobrej ceste dostať sa do finančných problémov. Príjem nepokrýva výdavky. Bežným riešením je siahnuť na dlhodobé úspory, a ak ich nemáme tak si požičať (rodina, úver, pôžička, kreditná karta). To však nie sú dobré riešenia, pretože nie sú zadarmo a niečo stoja (aj v prípade, že si požičiate od rodiny). Predísť sa dá tomu tak, že si vytvoríme železnú rezervu. Tá je zadarmo a bude slúžiť na pokrytie neočakávaných výdavkov bez nutnosti zadlžovania sa.

Finančná zodpovednosť a dôveryhodnosť.

Výhodou železnej rezervy je aj obraz, ktorý si vďaka nej môžu o nás vytvoriť rôzne finančné a nefinančné inštitúcie či obchodné spoločnosti. Ak sme schopní pokryť neplánované náklady z vlastných zdrojov, ukazuje to na našu kompetentnosť a schopnosť riadiť svoje finančné riziká. Z tohto dôvodu nás tak napríklad banky, pri posudzovaní úveru alebo pôžičky, môžu považovať za spoľahlivého partnera, čo môže viesť k získaniu lepších úverových podmienok. Celkovo tak môže aktívne vytváranie a udržiavanie finančnej rezervy znamenať nielen významnú finančnú bezpečnosť, ale aj pridanú hodnotu v našom vzťahu k inštitúciám.

Zvýšenie úrokovej sadzby na hypotéke?

So železnou rezervou nebudete mať problém pri splácaní zvýšenej splátky. Získate čas na to, aby ste upravili svoje finančné toky, hľadali riešenia a prispôsobili sa tak novej situácii. V prípade ak máte železnú rezervu dostatočne vysokú, môžete porozmýšľať nad predčasným splatením alebo mimoriadnou splátkou hypotéky. Zároveň to dáva signál vášmu okoliu o tom, že ste schopný splácať nečakané výdavky z vlastných rezerv, a tak poukazuje na vašu finančnú zodpovednosť.

Viac než len finančná bezpečnosť.

Jedným zo “skrytých“ významov železnej rezervy je, že nám dáva čas. Čas pre životné zmeny. Či už pozitívne alebo negatívne (podľa okolností, ktoré nás k tomu donútia). Ak niečo dokáže pomôcť v ochote vydať sa v ústrety pozitívnej zmene alebo prijať zmenu negatívnu, tak je to čas a určitá miera istoty a kontroly nad tým, čo sa deje. A to je aj otázka financií. Potrebujete zmeniť zamestnanie? Môžete si to dovoliť. Vďaka železnej rezerve zvládnete výpadok príjmu na pár mesiacov. A čas využijete na nájdenie lepšej príležitosti.

Dôvodov na vytvorenie železnej rezervy a jej praktického uplatnenia v bežnom živote je samozrejme viac. Budeme sa tomu venovať v nasledujúcich článkoch a taktiež sa zamyslíme aj nad tým, ako rezervu inteligentne využiť pri naštartovaní investovania.

Mgr. Branislav Hudec, redakcia



Pre porovnanie zhodnotenia a tvorby železnej rezervy pomocou bežného účtu, sporiaceho účtu a prostredníctvom investičného riešenia využite našu online kalkulačku. Ak Vás téma železnej rezervy oslovila, kontaktujte nás. Preskúmajte ďalšie investičné ciele.